Medlemsbrev den 26 maj 2017 Inlagd maj 27, 2017 av gsvanner

0

Kära medlemmar i Göteborgs Symfonikers Vänner!

Ett litet sommarbrev innan vi stänger butiken för säsongen! Den 22 maj ledde basisten och ciceronen Jan Alm den sista Vänkvällen genom att tala spännande om Stenhammar och Stravinsky inför konserten den 24 maj. Särskilt i beskrivningen av Näktergalens sång blev det underhållande; Stravinsky skrev den som en opera baserad på en kinesisk saga av H C Andersen men här skulle vi koncentrera oss på orkestersviten. 34 medlemmar hade kommit till Viktor Rydbergssalen. Jan Alm fortsätter sin trevliga serie kvällar i höst och det totala programmet kommer i ett brev i slutet av augusti.

Nästa säsongs Fikastråksdatum finns redan återgivet i det nya säsongsprogrammet. Det är en serie konserter på diverse lördagsförmiddagar och finansieras av Vänföreningen.

Flera av besökarna den 22 maj hade varit med på den musikresa till London som Vänföreningen anordnade 14-17 maj. De 41 gästerna med tre färdledare genomförde ett ambitiöst program som inleddes med en kortrecital med Bach-musik framförd av cellisten Jakob Koranyi under den välkomnande lunchen på ett fint Bayswater-hotell. Koranyi kom direkt från en recital i Wigmore Hall och hade ett par timmar över innan han skulle ta ett flyg till Amsterdam för vidare musikaliska äventyr. Hans generösa gest emot gruppen saknar motstycke! Låt oss välkomna honom snart i Göteborgs Konserthus.

Vi hann checka in på vårt hotell och vila ett par timmar före avfärden till söndagskvällens konsert i The Barbican i City of London. Där väntade London Symphony Orchestra och violinisten och dirigenten Nikolaj Znaider på att få framföra Mozarts Violinkonsert nr 5 och efter paus, Tjajkovskijs Symfoni nr 5. Maestro Znaider hade sedan vänligheten att ta emot hela sällskapet i ”The Green Room”. Och i programbladet stod att läsa: ”Tonight we are delighted to welcome Friends of Gothenburg Symphony, Sweden”.

Måndagen den 15/5 ilade Vännerna ut på stan i olika riktningar för egna äventyr innan det var dags att åter stiga upp i bussen som förde oss till Dominion Theatre vid Tottenham Court Road. Där spelades sedan i mars den omskrivna scenversionen av den klassiska balettfilmen ”An American in Paris” med den strålande musiken av George Gershwin. Föreställningen, som jag såg redan 2015 på Boadway, visade sig vara ännu spänstigare i London. Vi var helt utmattade av musiken och dansen och kunde konstatera att trots att vi blivit blasé av all dataanimering i underhållningen i stort, en rejäl teaterföreställning förmår lyfta oss till höga nivåer.

På tisdag förmiddag 16/5 kom cellisten Tamsy Kaner i BBC Symphony Orchestra och lät sig intervjuas om arbetet i en topporkester i London. Hon är f ö gift med cellisten och professorn Mats Lidström, som under detta spelår har vikarierat på en av solostolarna i Göteborgs Symfoniker. Efter lunch stod en ny buss uppställd, nu för att föra oss till Hampstead och Air Studio i Lyndhurst Hall, en kyrka som blivit en raffinerad inspelningsstudio. Här tog en av de stora film- och Hollywood-kompositörerna emot, nämligen George Fenton, som gav oss en initierad och spännande inblick i arbetet kring både spel- och naturfilmer. Det visade sig att Fenton också varit i Göteborgsoperan och dirigerat ett par av sina filmer till live-musik!

Eftersom musikgruppen inte verkade få nog av varandra beslöts att ordna en avskedsmiddag tisdag kväll. En liten kineskrog på Queensway blev lösningen, där hela övervåningen kom att helt domineras av oss. Vi hade sen avresa onsdag den 17/5. Buss lämnade kl 16 och sedan blev vi sittande i ösregn med ty åtföljande bilköer. Det var uppenbart att vi riskerade att missa vår flight. Jag påbjöd allmän bön i bussen, vilken genomfördes. Bara ett ögonblick senare piper det i min kollega Richard Brodds flygapp och en text meddelar att vår flight var 40 minuter sen. Det räddade oss. Inga som helst köer var det på Gatwick varför gruppen pressade sig igenom incheckning och säkerhetskontroll på rekordtid. Vi landade på Landvetter ungefär på tid.

Nyligen har Vännerna aviserat stipendier till ett antal Symfoniker om sammanlagt 281 000 kr. Dessa kommer att göras offentliga vid en konsert under hösten. Vi återkommer!
I dagarna fyller jag 72. Våren när jag fyller 75, 2020, ämnar jag avgå från ordförandeskap och styrelsearbete. Det kan ju hända att livet löser detta på eget manér, men jag tyckte jag skulle nämna det redan nu så att planeringen inför återväxten kan börja i tid. Jag har då tjänat som ordförande i fyra år. Lagom. Jag kommer givetvis att stanna kvar som medlem.

Vänligen
Peter Schéle

PS God bättring Ulla Thelander!